Šventinis aguonų pyragas

Gaminimo trukmė ~ 1 valanda.

Reikalingi produktai:

  • Miltai : 1 stiklinė
  • Manų kruopos: 1 stiklinė
  • Cukrus: 1 stiklinė tešlai ir 4 š. pabarstams
  • Sviestas: 200g
  • Aguonos: 300 g
  • Pienas: 300 ml
  • Kondensuotas pienas: 1 indelis
  • Obuoliai: 6-7 vnt.
  • Smulkinti graikiški riešutai: 70 g (pabarstams)

Reikalingi prieskoniai:

  • Cinamonas (maltas): 2 arb. š.

 

Indai:

  • Kepimo skarda

___________________________________________________

Aguonas mirkome vandenyje 6-8 valandas. Taip panaikinamas aguonų kartumas. Nusunkiame ir užviriname su pienu. Nuolat maišydami, šutiname 15-20 min. ant mažos ugnies. Atvėsiname aguonas ir sumaišome su 2/3 indelio kondensuoto pieno.

Miltus, manų kruopas ir cukrų sumaišome dubenyje. Į kepimo skardą beriame pusę miltų, manų, cukraus mišinio. Tada dedame sluoksnį sutarkuotų obuolių, sluoksnį plonais griežinėliais supjaustytus obuolius (tai sulaikys aguonų tyrę nuo sutekėjimo į apatinį pyrago sluosnį), pabarstome 1 šaukšteliu cinamono, aguonų ir kondesuoto pieno masę ir, galiausiai, likusią dalį mišinio (miltų, manų, cukraus). Ant paskutinio mišinio sluoksnio užtarkuojame sviestą, pabarstome 4 šaukštais cukraus ir 1 šaukštelio cinamono mišiniu, susmulkintais graikiškais riešutais.

Pyragą dedame į įkaitintą iki 180 l. orkaitę ir kepame apie 40-50 minučių kol viršus gražiai paruduos.

Pyragą galima patiekti su kremu. Kremą gaminame iš likusio kondensuoto pieno, 250 g. grietinės ir 4 valgomųjų šaukštų cukraus. Viską sumaišome mikseriu iki standžios masės. Patiekiant pyragą kremą uždedame ant kiekvienos porcijos.

SKANAUS!

 

atgal į Receptai

Naujienos

2019-02-18
Dalinamės tik ką pasirodžiusiu interviu su Mokytoju, publikuotu svetainėje lila.lt
2019-02-06
Kviečiame į paskaitą-praktinį užsiėmimą su lietuviškų augalų žiniuone Dalia Treigiene
2018-12-01
Gruodžio 26-28 d. Vilniuje, Dvasinės kultūros centre "Shri Prakash Dham"