Samosos (tradiciniai indiški pyragėliai su įdaru)

Gaminimo trukmė ~1 val.

18 pyragėlių

Reikalingi produktai tešlai:

  • Miltai (aukšč.rūšis): 450 g
  • Miltai (pilno grūdo): 50 g
  • Aliejus: 100 ml
  • Kefyras: 250 ml
  • Cukrus: 0,5 š.
  • Druska: 0,5 arbat.š.
  • Kepimo milteliai: 0,5 arbat.š.

Produktai įdarui:

  • Žirneliai (g.b. šaldyti): 0,5 stiklinės
  • Morkos (vidut.): 1 vnt.
  • Brokolis (vidut.): 1 vnt.
  • Bulvė (virta): 1 vnt.
  • Cukinija (pjaustyta kubeliais): 1 stiklinė
  • Sviestas ghy: 2 š.
  • Druska: pgl.skonį

Reikalingi prieskoniai tešlai:

  • Ciberžolė: ¼ arbat.š.

 

 

 

 

Prieskoniai įdarui:

  • Garstyčios (juodosios): 1 arbat.š.
  • Kumynas (sėklos): 1 arbat.š.
  • Pankoliai: 0,5 arbat.š.
  • Asafetida: 1 arbat.š.

 

Indai:

  • Gili keptuvė,
  • Kepimo skarda.

____________________________________________________________

Tešlos ruošimas:

Kambario temperatūros kefyrą sumaišome su aliejumi, cukrumi, druska. Į persijotus miltus įmaišome kepimo miltelius ir ciberžolę. Į miltus supilame skystą kefyro-aliejaus mišinį ir gerai užminkome tešlą. Kol gaminsime įdarą, tešlą palikime brinkti uždengtame dubenyje kambario temperatūroje.

Įdaro ruošimas:

Išverdame bulvę ir lengvai apverdame brokolį. Morkas, cukiniją, virtą bulvę supjaustome kubeliais, apvirtą brokolį susmulkiname žiedyno dalimis.

Gilioje keptuvėje ištirpiname ghy sviestą ir jame apkepiname prieskonius, kol pradės spragsėti. Tada suberiame asafetidą ir išmaišome. Sudedame troškinimui žirnelius, supjaustytas morkas, bulvę, cukiniją, brokolius. Troškiname tol, kol daržovės lengvai apkepa. Neleidžiame joms sutežti, nes jos dar keps pyragėlio viduje.

Samosų formavimas:

Tešlą padaliname į 18 lygių dalių. Suformuojame rutuliukus (kiekvienas apie 40 g), iš kurių iškočiojame 15 cm skersmens skritulius. Į skritulio vidurį dedame įdaro (maždaug kupiną šaukštą), sulenkiame pusiau ir sulipdome kraštelius. Pyragėlius pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepame 15-20 minučių, kol paruduos samosų apačia.

Patarimai:

  • Įdarui galite naudoti ir bet kokias kitas daržoves ar kultūras, kurias tik rasite savo virtuvėje: pupelės, avinžirniai, soja, kopūstai ir t.t.;
  • Galima gaminti ir saldžias samosas, tinkamas desertui – tuomet įdarui naudojame obuolių, vyšnių, slyvų uogienę, saldžiai paruoštą varškę.

Samoso valgomos ir kaip užkandžiai, ir kaip pagrindinis patiekalas ar desertas. Puikiai tinka kaip maistas kelionei.

 

SKANAUS!

 

atgal į Receptai

Naujienos

2019-04-06
Balandžio 6-13 dienomis Mokytojo ašrame kasdien vyks havanas (malda prie ugnies).
2019-04-02
Mokytojas išsamiai atsako į šį klausimą viename satsangų
2019-03-21
Galite paremti paskirdami iki 2% savo gyventojų pajamų mokesčio.