Sabdži (troškintos daržovės)

4 porcijos

gaminimo laikas ~40-45 min.

Reikalingi produktai:

  • Bulvės: 4-6 vidutinio dydžio
  • Šparaginės pupelės : 400 gr
  • Kalafiorai: 400 gr
  • Morkos: 2-3 vid. dydžio
  • Pomidorai: 2 vid. dydžio
  • Augalinis aliejus: 4-5 valg.š (arba lydytas sviestas (ghi): 3 valg.š.)
  • Vanduo: min 2 stiklinės (400ml)

Reikalingi prieskoniai:

  • Kumino sėklos arba 5 prieskonių mišinys*: – 0,5-0,7 arbat.š.
  • Asafetida: 0,5 arbat.š.
  • Ciberžolė: 1,5 arbat.š.
  • Maltos kalendros sėklos: 2 arbat.š.
  • Kalendros lapeliai (švieži arba džiovinti)
  • Druska: 1,5 arbat.š.

* 5 prieskonių mišinys aprašytas skiltyje "Sveiko maisto gaminimas: nuo ko pradėti?"

Indai:

gili keptuvė su dangčiu ar puodas storu dugnu

Prieš gaminant:

Nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite bulves kubeliais, morkas – pailgomis juostelėmis. Šparagines pupeles ir kalafiorus nuplaukite. Kalafiorus pasmulkinkite, bet nelabai smulkiai – žiedynai turi išlikti nesutrupėję. Nupjaustykite šparaginių pupelių galiukus ir suplaustykite ~3 cm ilgio lazdelėmis. Nuplaukite, nulupkite ir sutarkuokite pomidorus burokine trintuve. Nuplaukite šviežią kalendrą.

_______________________________________________

Į įkaitintą keptuvę ar puodą įpilkite 4-5 valg.š. aliejaus, įberkite 0,5-0,7 arbat.š. kumino ar 5 prieskonių mišinio. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies tol, kol jie pradės skleisti kvapą (5 prieskonių mišinyje esančios garstyčių sėklos pradės spragsėti, trumpam pridengite keptuvę dagnčiu). Įberkite 0,5 arbat.š. asafetidos ir pakaitinkite dar 5-10 sekundžių.

Sudėkite morkas ir kepinkite jas vis pamaišydami, kol pasikeis spalva (~3-4 min). Sudėkite bulves ir kepkite jas pamaišydami apie 5 min. Tada sudėkite kalafiorus ir šparagines pupeles,  viską permaišykite. Įberkite 1,5 arbat.š. druskos ir 1,5 arbat.š. ciberžolės. Pakaitinkite pamaišydami ~2 min, sumažinkite ugnį ir uždenkite dangčiu. Po 3-4 min įberkite 2 arbat.š maltos kalendros ir paruoštus sutrintus pomidorus. Padidinkite ugnį ir 3 min kaitinkite mišinį maišydami. Tada supilkite 2 stiklines vandens ir kai vanduo užvirs sumažinkite ugnį.

Toliau daržovės troškinamos 20-25 min uždengtame puode, retkarčiais pamaišant ir jei reikia - įpilant vandens. Nuėmus nuo ugnies, daržovės paliekamos uždengtame puode dar 5 min. Paruoštos daržovės yra minkštos, mišinys vientisas.

Jei ruošdami daržoves pripilsime vandens, kad visos daržovės būtų apsemtos, o paskui dalį išvirusių bulvių sutrinsime šaukštu ar lopetėle, tai gausime daržoves tirštame padaže.

Į paruoštas daržoves suberiama susmulkinta šviežia kalendra – ji suteikia puikų prieskonį daržovėms (ypatingai dera su žiediniais kopūstais).

 

Patarimai:

Daržovių mišinys gali būti sudarytas ir iš kitokių komponentų.

Pvz.:

  • brokoliai, šparaginės pupelės, morkos;
  • šparaginės pupelės, morkos, bulvės;
  • kalafiorai, žali žirneliai, morkos.

 

SKANAUS!

 

atgal į Receptai

Naujienos

2019-03-21
Galite paremti paskirdami iki 2% savo gyventojų pajamų mokesčio.
2019-02-18
Dalinamės tik ką pasirodžiusiu interviu su Mokytoju, publikuotu svetainėje lila.lt
2019-02-06
Kviečiame į paskaitą-praktinį užsiėmimą su lietuviškų augalų žiniuone Dalia Treigiene