Laddu iš avinžirnių miltų

Besan laddu - dieviškas indiškas skanėstas. "Besan" hindi kalboje reikšia avinžirnių miltai, o "laddu" - rutuliukas. Todėl paprastai ir daromi rutuliuko formos. Ladu yra tokie sotūs ir maistingi, jog pajėgsite įveikti vos kelis. O tai nėra blogai – turėsite deserto kelioms dienoms.

Gaminimo trukmė 40 min.

Reikalingi produktai:

  • 0,5 puodelio tirpinto ghi (lydyto sviesto)
  • 2 puodeliai avinžirnių miltų
  • 4 v.š. kavamale smulkintų graikinių riešutų
  • 1 puodelis cukraus pudros (arba kad būtų dar sveikiau, galima ją pakeisti kavamale susmulkintu ruduoju cukrumi)
  • pistacijos papuošimui (sveikesniam variantui nekepintos ir nesūdytos arba galima jas pakeisti anakardžiais)

1 puodelis = 250 ml

Reikalingi prieskoniai:

  • Kardamonas (maltas): 0,5 š.

ARBA

  • Cinamonas (maltas): 0,5 š.

Indai, įrankiai:

  • Puodas
  • Medinis šaukštas, šakutė.

____________________________________________________________

Prasijojame avinžirnių miltus. Jei nėra laiko, galima to nedaryti, tačiau persijoti miltai būna puresni, geriau sukimba su kitais produktais.

Įkaitiname puodą, įkaitiname ghi, suberiame prasijotus avinžirnių miltus. Kepiname miltus neatsitraukdami nuo puodo ~15 - 20 min. Tai svarbiausias šio deserto gaminimo etapas: jei miltus pakepinsime nepakankamai, ladu turės nekepintų žirnių prieskonį, jei perkepinsime - ladu apkars. Todėl labai atidžiai stebime miltus. Kad miltai pakepinti pakankamai išduos besiskleidžiantis riešutų kvapas, švelniai tamsėjanti spalva ir šiek tiek iš masės išsiskiriantis ghi.

Kai masė pakankamai pakepinta, suberiame smulkintus graikinus riešutus, įberiame kardamono ir dar pakepiname minutę – dvi. Nuimame puodą nuo ugnies, suberiame cukraus pudrą, išmaišome ir atvėsiname masę.

Kai masė atvėsta tiek, kad būtų galima paimti ją į rankas, formuojame rutuliukus ir papuošiame smulkintomis pistacijomis arba anakardžiais.

Laikosi savaitę ir daugiau, todėl gardžiuotis jais galėsite keletą dienų, jei pavyks nesuvalgyti visko ir iškart.

 

SKANAUS!

 

atgal į Receptai

Naujienos

2019-02-18
Dalinamės tik ką pasirodžiusiu interviu su Mokytoju, publikuotu svetainėje lila.lt
2019-02-06
Kviečiame į paskaitą-praktinį užsiėmimą su lietuviškų augalų žiniuone Dalia Treigiene
2018-12-01
Gruodžio 26-28 d. Vilniuje, Dvasinės kultūros centre "Shri Prakash Dham"