Kičri (ryžiai su dalu)

4 porcijos

Gaminimo trukmė ~1 val.

Kičri gaminamas iš ryžių ir dalo (mung-dalo) mišinio, imant santykį 50:50. Vietoj dalo taip pat galima naudoti mišinį iš dalo ir raudonųjų lęšių santykiu 70:30. Tokiu būdu ryžių būtų 50%, dalo – 35%, lęšių – 15%. Patogu jei toks mišinys yra paruoštas iš anksto – tada reikia gaminant tik paimti reikalingą kiekį. Kičri gali būti verdamas ir paprastame puode, ir greitpuodyje. Vandens ir mišinio santykis gaminant paprastame puode: 6-7 stiklinės vandens ir 1 stiklinė mišinio; greitpuodyje 7-8 stiklinės vandens ir 1 stiklinė mišinio.

Reikalingi produktai:

  • Kičri mišinys (ryžiai+dalas): 200 g (~250 ml)
  • Lydytas sviestas (ghy): 1,5 arbat.š.
  • Vanduo: 1,7 l

 

 

Reikalingi prieskoniai:

  • Kuminas arba 5 prieskonių mišinys: 0,5-0,7 arbat.š.
  • Asafetida: 0,3 arbat.š.
  • Ciberžolė: 0,7 arbat.š.
  • Kario lapai: 3 vnt.
  • Kalendros lapeliai: 25-30 g
  • Druska: 2 arbat.š.

Indai:

  • paprastas puodas – 2,5-3 litrų talpos arba tokios pat talpos greitpuodis,
  • samtis ar nedidelis indelis tinkamas kaitinti ant ugnies.

Prieš gaminant:

Praplaukite 250 ml kičri mišinio.

_______________________________________________________________

Paprastame puode kičri verdamas neuždengus dangčio. Įpilkite 1,7 l šalto vandens, įberkite 2-3 arbat.š. druskos, 0,7 arbat.š. ciberžolės, išmaišykite ir suberkite paruoštą kičri mišinį. Pamaišykite ir palikite ant stiprios ugnies, kol užvirs. Atsirandančias putas palikite. Kai užvirs, pamaišykite, sumažinkite ugnį ir virkite 50 min. retkarčiais pamaišydami. Greitpuodyje kičri verda 35 min. Paruoštas kičri atrodo kaip vientisa vienalytė masė, be atskirų ryžių ir dalo grūdelių. Išjunkite ugnį ir uždenkite puodą su kičri.

Į samtį ar indelį kaitinimui įdėkite 1,5 šaukšto lydyto sviesto ir laikydami virš ugnies įkaitinkite jį. Sviestas neturi degti, o kaisti – laikyti reikia kiek virš ugnies ir ugnis neturi būti labai stipri. Įberkite į sviestą 0,5-0,7 arbat.š. kumino arba 5 prieskonių mišinio ir pakaitinkite (jei kaitinsite kuminą, jis turėtų įgauti šviesiai rusvą spalvą; jei naudosite 5 prieskonių mišinį, tai pridenkite indą, nes garstyčių sėklos ima spragsėti ir šokinėti). Įdėkite 3 lapelius kario, 0,3 arbat.š. asafetidos ir pakaitinkite dar 15-20 sek. Tada samtį/indelį su prieskoniais greitai panardinkite į kičri ir kelias sekundes palaikę, išmaišykite. Ištraukite samtį ir uždenkite dangtį.

Nuplaukite ir smulkiai supjaustykite kalendros lapelius, suberkite į kičri ir išmaišykite. Paruoštą patiekalą laikykite uždengtą – taip išsaugosite jo aromatą.

Kičri gali būti patiekiamas kaip atskiras patiekalas arba su daržovėmis.

SKANAUS!

 

atgal į Receptai

Naujienos

2018-12-01
Gruodžio 26-28 d. Vilniuje, Dvasinės kultūros centre "Shri Prakash Dham"
2018-11-30
"Joga apie kūną, protą ir sielą. Satsangai 3" jau keliauja į knygynus!
2018-10-18
Vyks įvairūs renginiai, individualūs susitikimai su Mokytoju.