Humusas (avinžirnių užtepas)

Gaminimo trukmė 40 min.

Reikalingi produktai:

  • Avinžirniai (sausi): 200 g
  • Riešutai (kedro, žemės): 80 g
  • Imbiero šaknis: didelio graikiško riešuto dydžio
  • Alyvuogių aliejus: 3 š.
  • 0,5 citrinos išspaustos sultys

Reikalingi prieskoniai:

  • Asafetida: ¼ arbat.š.
  • Tahini (balto sezamo sėklų pasta)*: 3 š.
  • Kuminas (maltas): 1,5 arbat.š.
  • Paprikos milteliai: 0,4 arbat.š.
  • Druska: 0,3 arbat.š.
  • Soda: 0,5 arbat.š.

* Tahini (balto sezamo sėklų pasta) – tai paskrudintos sezamo sėklos, sumaltos kavamale. Galima parduotuvėse paieškoti ir paruoštos „tahini“ sezamo pastos.

Indai:

  • Puodas
  • Smulkintuvas (blenderis) ar virtuvinis kombainas

Prieš gaminant:

Iš vakaro užmerkiame avinžirnius, kad jie gerai išbrinktų. Taip pat iš anksto galima pasiruošti kitas sudėtines dalis: pakepiname iki rusvo atspalvio ir kavamale susimalame sezamo sėklas, riešutus.

______________________________________________________

Išbrinkusius avinžirnius vedame puode (~30 min), į kurį galima įberti sodos – avinžirniai suverda greičiau, net jų luobelė būna minkšta. Ar avinžirniai jau išvirę, galima lengvai patikrinti – žirnis lengvai turi susispausti pirštais. Išvirtus avinžirnius nukošiame ir nuovirą pasiliekame – juo reguliuosime humuso tirštumą.

Kai avinžirniai kiek praaušta, sudedame visas sudėtines dalis ir sutriname blenderiu ar virtuviniu kombainu. Tik imbiero šaknį galima susmulkinti atskirai, kad masė gautųsi labiau vientisa. Jei bendra masė gaunasi tiršta, pagal poreikį pilame avinžirnių nuoviro.

Humusą patiekiame inde, apibarstydami paprikos milteliais, papuošdami žalumynais (pomidorai, paprikos, salotos lapai).

Patarimai:

Humusas gali būti naudojamas kaip užtepas ant įvairių duonų.

 

SKANAUS!

 

atgal į Receptai

Naujienos

2018-12-01
Gruodžio 26-28 d. Vilniuje, Dvasinės kultūros centre "Shri Prakash Dham"
2018-11-30
"Joga apie kūną, protą ir sielą. Satsangai 3" jau keliauja į knygynus!
2018-10-18
Vyks įvairūs renginiai, individualūs susitikimai su Mokytoju.