Dalas (ankštinių troškinys)

4 porcijos

Gaminimo laikas ~45 min

 

Dalas yra džiovinti ir skaldyti nuimta odele ankštiniai (lęšiai, žirniai arba įvairios pupelių rūšys). Ankštiniai yra vienas svarbiausių baltymų šaltinių vegetarinėje mityboje, todėl juos labai naudinga įtraukti į savo racioną.

Dalu taip pat vadinamas iš šių kultūrų pagamintas maistingas ir tirštas troškinys, rytų šalyse patiekiamas vos ne kiekvieno valgio matu, ypatingai su ryžiais.

Reikalingi produktai:

  • Mung-dalas: 200 g (~250 ml)
  • Lydytas sviestas (ghi): 1,5 valg.š.
  • Pomidorai vid. dydžio: 2 vnt.
  • Vanduo: 5 stiklinės (1,25 l)

 

 

Reikalingi prieskoniai:

  • Ciberžolė: 0,5 arbat.š.
  • Kumino sėklos arba 5 prieskonių mišinys: 0,5-0,7 arbat.š.
  • Asafetida: 0,3 arbat.š.
  • Kario lapai: 3-4 lapeliai
  • Šviežia kalendra (arba džiovinta): 20-30 gr.
  • Druska 1,5-2 arbat.š.

Indai:

  • puodas 1,5-2 l,
  • maža keptuvė (ar nedidelis prikaistuvis prieskoniams pakepinti)

Prieš gaminant:

Perrinkite ir gerai išplaukite dalą. Užmerkite jį 30 min.

____________________________________________________________

Įpilkite į puodą 1,25 l vandens, statykite ant ugnies,  įberkite druskos ir 0,5 arbat.š. ciberžolės, išmaišykite. Kai užvirs vanduo, sudėkite nuluptus bei susmulkintus pomidorus ir dalą. Virkite 35 minutes kartais pamaišydami, kad pupelės neliptų prie dugno. Kai dalas išverda jis pasidaro minkštas, vientisas.

Į keptuvę įdėkite 1,5 šaukšto lydyto sviesto ir ištirpinkite virš ugnies. Suberkite 0,5-0,7 arbat.š. kumino ar 5 prieskonių mišinio ir pakaitinkite, kol sėklos paskleis aromatą (pridenkite, jei naudojate 5 prieskonių mišinį, nes garstyčių sėklos spragsi ir gali šokinėti). Įdėkite 3-4 kario lapus ir 0,3 arbat.š. asafetidos ir dar kaitinkite 5-10 sekundžių. Tada prieskonius supilkite į dalą, ir viską gerai išmaišykite. Uždenkite puodą.

Nuplaukite ir smulkiai supjaustykite kalendros lapelius. Suberkite juos į dalą ir išmaišykite. Paruoštą dalą laikykite uždengę, kad išliktų aromatas.


Patarimai:

Ruošiant dalą greitpuodyje virimo laikas sutrumpėja 25-30%.

Dalas gali būti patiekiamas kaip atskiras patiekalas arba su ryžiais, troškintomis daržovėmis, čapati.

 

SKANAUS!

 

atgal į Receptai

Naujienos

2018-12-01
Gruodžio 26-28 d. Vilniuje, Dvasinės kultūros centre "Shri Prakash Dham"
2018-11-30
"Joga apie kūną, protą ir sielą. Satsangai 3" jau keliauja į knygynus!
2018-10-18
Vyks įvairūs renginiai, individualūs susitikimai su Mokytoju.