Chalava (saldus patiekalas iš manų kruopų)

4 porc.

gaminimo laikas 20 min.

Reikalingi produktai:

  • Manų kruopos: 250 g (~300 ml)
  • Cukrus: 200 g (galima ir mažiau)
  • Lydytas sviestas (ghy): 120 g (7-8 valg.š.)
  • Graikiški (ar kt.) riešutai: 2-3 valg.š.
  • Razinos: 150 g
  • Vanduo: 1l (kruopų ir vandens santykis 1:4)

Reikalingi prieskoniai:

  • Cinamonas maltas: 1 arbat.š.
  • Kardamonas maltas: 0,3 arbat.š arba 6-8 ankštys

 

Indai:

  • puodas storu dugnu 2-2.5 l (gaminti chalavą)
  • paprastas puodas 2-2,5 l talpos (paruošti sirupui)

Prieš gaminant:

Nuplaukite razinas, susmulkinkite riešutus, sumalkite kardamoną jei jis ankštyse (prieš tai jį išdžiovinkite ant sausos keptuvės). Užkaitinkite 1 l vandens beveik iki virimo, suberkite 200 g cukraus ir maišykite, kol visiškai ištirps.

___________________________________________________________

Ant vidutinės ugnies puode storu dugnu ištirpinkite sviestą, tada suberkite manų kruopas ir kaitinkite ~15 min nuolat maišydami. Kruopos pagels iki aukso atspalvio ir pakvips (kruopos neturi sudegti, o tik lengvai apskrusti). Tada sumažinkite ugnį ir pamažu supilkite karštą sirupą – atidžiai maišykite, kad neliktų gumulų. DĖMESIO: būkite atsargūs – sirupas taškosi purslais. Suberkite kardamoną, cinamoną, riešutus ir razinas, kaitinkite dar 3-5 min maišydami, kol mišinys taps vientisa puri masė. Išjunkite ugnį ir kol chalava karšta, dangčio sandariai neuždenkite, kad susikaupęs kondensatas neimtų lašėti į maistą.

Chalavą galima valgyti ir šiltą, ir šaltą.

SKANAUS!

 

atgal į Receptai

Naujienos

2019-04-06
Balandžio 6-13 dienomis Mokytojo ašrame kasdien vyks havanas (malda prie ugnies).
2019-04-02
Mokytojas išsamiai atsako į šį klausimą viename satsangų
2019-03-21
Galite paremti paskirdami iki 2% savo gyventojų pajamų mokesčio.