Avinžirniai (turkiški žirniai)

4 porcijos

Gaminimo trukmė ~ 50-60 min

Reikalingi produktai:

  • Avinžirniai: 200 g (~250 ml)
  • Pomidorai vidut. dydžio: 2 vnt. arba 2 arbat.š. pomidorų pastos
  • Augalinis aliejus: 3-4 valg. š. arba lydytas sviestas (ghi) 2 arbat.š.
  • Vanduo: 3-4 l

 

Reikalingi prieskoniai:

  • Kuminas arba 5 prieskonių mišinys: 0,5 arb.š.
  • Asafetida: 0,3 arbat.š.
  • Ciberžolė: 0,5 arbat.š.
  • Koriandras maltas: 1 arbat.š.
  • Kalendros lapeliai: 20-25 g
  • Druska: 3 arbat.š.
  • Soda: 0,3 arbat.š.

Indai:

  • gili keptuvė su dangčiu arba puodas storu dugnu,
  • greitpuodis (3 l talpos) – jame avinžirniai išverda per 40-50 min  arba paprastas puodas – jame avinžirniai išverda per 80-90 min,
  • paprastas 3 l puodas,
  • kiauraindis

Prieš gaminant:

Perrinkite 250 ml avinžirnių, nuplaukite, užpilkite 750 ml vandens ir užmerkite nakčiai, kad išbrinktų.

________________________________________________________________

Įpilkite į greitpuodį šalto vandens, tris kartus daugiau nei išbrinkusių avinžirnių. Įberkite 2 arbat.š. druskos, 0,3 arbat.š. sodos, išmaišykite, suberkite avinžirnius, sandariai uždarykite dangtį ir virkite 40-50 min. Ar avinžirniai jau išvirė, patikrinti galima suspaudus žirnį tarp pirštų – jis turi minkštai susitrinti. Jei avinžirniai dar ne pilnai išvirę, virkite kol išvirs.

Kai avinžirniai išvirs, nupilkite nuovirą naudodami kiauraindį ar pridengę dangčiu į kitą puodą. Maždaug ketvirtadalį avinžirnių atskirame dubenyje sutrinkite grūstuve, įpilkite 150 ml nuoviro ir išmaišykite.

Pomidorus sutarkuokite burokinę trintuve.

Į įkaitintą puodą (ar keptuvę) įpilkite 3-4 valg.š. aliejaus, įberkite 0,5 arbat.š. kumino ar 5 prieskonių mišinio. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol prieskoniai paskleis savo aromatą. Kad garstyčių sėklos nešokinėtų, pridenkite dangčiu (jei naudojate 5 prieskonių mišinį). Suberkite 0,3 arbat.š. asafetidos ir dar pakaitinkite 15-20 s. Sudėkite trintus pomidorus, 1 arbat.š. maltos kalendros, 0,5 arbat.š. ciberžolės, 0,5-1 arbat.š. druskos ir pakepinkite ant vidutinės ugnies 1-2 min. Sudėkite sutrintą avinžirnių masę, gerai išmaišykite ir pakepinkite 3-5 min ant vidutinės ugnies. Tuomet sudėkite likusius avinžirnius su nedideliu kiekiu nuoviro, užkaitinkite iki virimo ir patroškinkite 3-5 min. Gausite avinžirnius padaže. Jei norite paruošti skystesnį patiekalą, sutrinkite dar daugiau avinžirnių, papildomai įpilkite nuoviro ir dar kiek patroškinkite.

Pabarstykite avinžirnius supjaustytais kalendros lapeliais ir uždenkite dangčiu. Avinžirniai paruošti.

Lygiai taip pat gali būti gaminamos pupelės ir žalieji lęšiai.

 

Patarimai:

Iš anksto mirkytų pupelių virimo laikas paprastame puode 25-40 min, greitpuodyje 20-30 min. Ankstesnių metų derliaus pupelės gali virti gerokai ilgiau – valandą ir ilgiau. Po 30 min virimo pupeles reikia vis patikrinti – sutrynus pupelę tarp pirštų galima matyti, ar jos yra išvirusios. Pupelių jokiu būdų nereikia pervirti.

Mirkyti žalieji lęšiai paprastame puode verda apie 25-30 min.

Avinžirniai gali būti patiekiami kaip atskiras patiekalas, su čapati ar ryžiais, daržovėmis, pulao.

 

SKANAUS!

 

atgal į Receptai

Naujienos

2019-04-06
Balandžio 6-13 dienomis Mokytojo ašrame kasdien vyks havanas (malda prie ugnies).
2019-04-02
Mokytojas išsamiai atsako į šį klausimą viename satsangų
2019-03-21
Galite paremti paskirdami iki 2% savo gyventojų pajamų mokesčio.