Aromatingi ryžiai

Gaminimo trukmė 30 min 

Reikalingi produktai:

  • Ryžiai: 200 g (~250 ml)
  • Augalinis aliejus: 3 valg. š.
  • Vanduo: 0,6 l

Reikalingi prieskoniai:

  • Lauro lapeliai: 3 vnt.
  • Ciberžolė: 3/4 arbat.š.
  • Garstyčių sėklos (juodos): 1 arbat.š.
  • Šafranas: 2-3 siūleliai (pagal norą)
  • Druska 1 arbat.š. 

 Indai:

  • 2-2,5 l talpos puodas storu dugnu (patogiausia stikliniu dangčiu)

 

Prieš gaminant:

Perrinkite ir gerai išplaukite ryžius. Užmerkite juos 20-30 minučių. Užvirinkite vandenį ryžiams.

____________________________________________________________

Į įkaitintą puodą supilkite aliejų, įdėkite 3 lauro lapelius, pakaitinkite šiek tiek ir suberkite 1 arbat.š. juodųjų garstyčių sėklų. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sėklos ims spragsėti ir skleisti kvapą. Kad sėklos nešokinėtų, pridenkite puodą dangčiu. Įpilkite 0,6 l iš anksto užvirinto vandens, įberkite 1 arbat.š. druskos ir 3/4 arbat.š. ciberžolės – viską išmaišykite ir padidinkite ugnį. Suberkite 200 g ryžių, išmaišykite ir sumažinę ugnį virkite ~20 min uždengę dangčiu.

Ryžius galima maišyti tik tol, kol vanduo juos apsemia. Apie 13-15-ąją virimo minutę ryžiuose susiformuoja skylutės, per kurias išeidami vandens garai ir garina (troškina) ryžius. Joms susiformavus, ryžių maišyti nebegalima. Dangčio atidenginėti taip pat nebereikėtų. Recepte nurodytas minimalus vandens kiekis, todėl, jei atidenginėsite dangtį – vanduo per greitai išgaruos ir ryžiai gali pilnai neišvirti.

Į paruoštus ryžius (po 20 min) galima įdėti kelis siūlelius šafrano ir išmaišyti.

Patarimai:

Kvapnūs ryžiai tradiciškai patiekiami kaip garnyras prie dalo, avinžirnių arba daržovių.

Jei norite ryžius pašildyti, sudėkite juos į verdantį vandenį – pavirkite 5-10 min, nupilkite vandenį, įpilkite aliejaus ar sviesto, prieskonių. Taip paruošti ryžiai bus labai minkšti ir skanūs.

______________________________________________________________

Aromatingi ryžiai su morkomis.

Nuplaukite, nuskuskite ir sutarkuokite vieną vidutinio dydžio morką. Pakaitinkite prieskonius pagal receptą, tik naudokite kiek daugiau aliejaus (4-5 šaukštus).

Į įkaitintą puodą supilkite aliejų, įdėkite 3 lauro lapelius, šiek tiek pakaitinkite ir suberkite 1 arbat.š. juodųjų garstyčių sėklų. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sėklos ims spragsėti ir skleisti kvapą. Kad sėklos nešokinėtų – pridenkite puodą dangčiu. Suberkite sutarkuotas morkas ir pakepinkite 2-3 min maišydami. Tada suberkite ryžius ir pakepinkite dar 3 min maišydami. Tada įpilkite 0,7 l vandens, išmaišykite ir virkite ant mažos ugnies (žr. receptą).

Ryžiai gali būti ruošiami ir su kitais prieskoniais:

2 lauro lapeliai, 1 arbat.š. kumino, 4 grazdikėlio sėklos, 5 juodo pipiro sėklos.

SKANAUS!

 

atgal į Receptai

Naujienos

2019-03-21
Galite paremti paskirdami iki 2% savo gyventojų pajamų mokesčio.
2019-02-18
Dalinamės tik ką pasirodžiusiu interviu su Mokytoju, publikuotu svetainėje lila.lt
2019-02-06
Kviečiame į paskaitą-praktinį užsiėmimą su lietuviškų augalų žiniuone Dalia Treigiene