Receptai

Čia pateikiami paprasti ir naudingi receptai bei patiekalų gaminimo būdai padės teisingai ruošti sveikatą tausojantį ir skanų maistą. Šie receptai gali padėti tiems, kas nori lengvai pereiti prie vegetariškos mitybos – visomis prasmėmis labiausiai tinkamos žmogui. Toks maistas puikiai tinka kasdienei mitybai, o pridėjus dar truputį fantazijos, – puikiai papuoš ir jūsų šventinį stalą.

Tegul maistas, paruoštas pagal šiuos receptus, suteiks Jums fizinės ir dvasinės stiprybės, pradžiugins Jūsų draugus ir artimuosius!

Maisto gaminimo metu pasistenkite būti ramūs ir gerai nusiteikę. Didi išmintis slypi senoje Vedų taisyklėje: ruoškite maistą su džiaugsmu. Visos vidinės virėjo būsenos pereina į maistą ir persiduoda tam, kuris jį valgo.

________________________________________________________________

SRIUBOS:

Daržovių ir kynvos sriuba

Aštri trinta moliūgų sriuba

Trinta cukinijų ir bulvių sriuba

Mung-dalo (geltonųjų pupuolių) sriuba

Burokėlių sriuba

Kopūstų sriuba

Dilgėlių sriuba

Pomidorų šaltsriubė

Obuolių, salierų, anakardžių sriuba

...bus nuolatos papildoma naujais receptais

________________________________________________________________

PAGRINDINIAI PATIEKALAI:

Orkaitėje keptos daržovės

Burokėlių sambaras

Keptas moliūgas su su obuoliais ir riešutais

Avižų utapam (blynas su daržovėmis)

Traškūs baklažanai

Kičiri su daržovėmis

Morkų ir žiedinių kopūstų kepsneliai

Šiltos žaliųjų lęšių salotos

Besan puda (avinžirnių miltų lietiniai)

Burokėlių karis

Raudonųjų lęšių dalas

Mung dalo ir ryžių kotletukai

Sabdži (troškintos daržovės)

Troškintos bulvės su soja

Troškintos bulvės su panyru ir žirneliais

Dalas (ankštinių troškinys)

Avinžirniai (turkiški žirniai)

Kičri (ryžiai su dalu)

Pulao (troškintos daržovės su ryžiais)

Aromatingi ryžiai

Saldžiosios bulvės (egzotiškas patiekalas iš saldžiųjų bulvių, avinžirnių, špinatų)

Avinžirniai su špinatais

Trintų bulvių ir sojos apkepas

Lietiniai su įdaru (daržovių; saldžios varškės; vaisių šokolade)

Sojos kotletukai

Grikių-ryžių košė

Čapati (rytietiškos duonos paplotėliai)

Špinatai su panyru (saldaus pieno sūriu)

Vegetariška pica

Špinatų ir brokolių pyragas

Samosos (tradiciniai indiški pyragėliai su įdaru)

Pakoros (daržovių kepsneliai)

Panyr pakoros (saldaus pieno sūrio kepsneliai)

Kynvos pulao (kynvos sėklų troškinys su daržovėmis)

...bus nuolatos papildoma naujais receptais

________________________________________________________________

SALOTOS, UŽKANDŽIAI:

Žaliosios salotos su migdolais

Avokado avinžirnių salotos

Baklažanų užkandis

...bus nuolatos papildoma naujais receptais

________________________________________________________________

PADAŽAI IR UŽTEPAI:

Juodųjų pupelių užtepėlė

Tahini (sezamų pastos) ir citrinų padažas

Kreminis avokadų padažas

Gaivus čatnis su špinatais

Švelnus saldžiarūgštis obuolių čatnis (padažas)

Slyvų čatnis (padažas) su levandomis

Kadhi padažas

Humusas (avinžirnių užtepas)

Pomidorų čatnis (padažas)

Obuolių čatnis (padažas)

Dilgėlių pesto (užtepas)

...bus nuolatos papildoma naujais receptais

________________________________________________________________

SALDUMYNAI  IR  DESERTAI:

Morkų khiras

Citrininis kokosų torčiukas

Kreminis kokosų desertas

Saldainiukai su kerobu

Chalava (saldus patiekalas iš manų kruopų)

Plombyro ledai

Florentinai

Karališkas obuolių pyragas

Uogų-varškės pyragas

Saldieji-nuostabieji (saldūs sviesto-pieno rutuliukai)

Obuolių-manų pyragas

Smėlinis obuolių pyragas

Laddu iš avinžirnių miltų

Avižinukai

Apelsininiai sausainiai

Morkų keksiukai su ananasais

Šventinis aguonų pyragas

Tinginys

Aguoninis slyvų pyragas

Imbieriniai sausainėliai

...bus nuolatos papildoma naujais receptais

________________________________________________________________

GĖRIMAI:

Gydomasis gėrimas "Rasam"

Avokado kokteilis

Imbiero arbata su pienu

Arbata su prieskoniais

Kefyras su prieskoniais

Raita (kefyras su prieskoniais, agurkais, kukurūzais)

Žaliasis kokteilis (iš agurkų ir salierų)

Masala lasis

...bus nuolatos papildoma naujais receptais

________________________________________________________________

Pastabos

Kruopščiai nuplaukite ir perrinkite produktus prieš juos ruošdami ar pjaustydami.

Prieskonių kiekis nurodytas arbatiniais ar valgomaisiais šaukštais be kaupo. Asafetidos kiekiai nurodyti įprastiniam asafetidos mišiniui (asafetida su miltais), kurį galima įsigyti parduotuvėse. Jei naudosite gryną asafetidą be priedų, imkite žymiai mažesnį kiekį (maždaug 1,5-2 kartus mažiau nei nurodyta šiuose receptuose).

Kruopų svorio ir kiekio santykis 1:1,25, t.y. 100 gr kruopų atitinka 125 ml.

Receptuose yra nurodytas optimalus prieskonių kiekis – toks, kad maistas būtų skanus ir naudingas. Nurodytas druskos kiekis – minimalus, jos visuomet galima pridėti valgio metu.

Jei reikia paruošti maisto didesniam kiekiui žmonių, nei nurodyta receptuose, tai prieskonių kiekis proporcingai nedidėja. Pvz., jei gaminte dvigubai didesniam kiekiui žmonių, tai prieskonių reikia imti 1,5 ar 1,3 karto daugiau.

 

atgal į Skanus ir sveikas maistas

Naujienos

2017-10-31
Meditacijos ir Mokytojo satsangų pradžia 12.00.
2017-10-12
Individualūs susitikimai vyks lapkričio 17, 18, 19 dienomis
2017-10-08
Publikuojame vertimą straipsnio, pasirodžiusio Indijos žurnale „Pratham Pravakta“.